Logo Duurzaamthuis Zwartewaterland

Logo partner van de gemeente Zwartewaterland met betrekking tot duurzaam wonen

Jan van Ittersum
Energie Prestatie Adviseur
Tel. 06-10144040
info@duurzaamthuiszwartewaterland.nl

 

Nieuws

EnergieLabel vanaf 01-01-2015

Tot 31 december 2014 blijft het huidige energieprestatiecertificaat (hierna: EPA-label) wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur. Ondanks dat dit EPA-label al sinds 2008 verplicht is bij de levering van een woning, wordt in de praktijk veelal de afspraak gemaakt dat verkoper geen EPA-label verstrekt aan de koper. Er staat nu namelijk nog geen sanctie op het niet overhandigen van een label.

 

Geen energielabel na 1 januari 2015

Per 1 januari 2015 verandert de regelgeving over het energielabel. Huiseigenaren die dan nog geen label hebben krijgen een voorlopig label toegestuurd. Het voorlopige label is een indicatie van de energieprestatie van uw woning,  gebaseerd op reeds bekende gegevens zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Vanaf 1 januari 2015 is het hebben van een energielabel bij de eigendomsoverdracht verplicht.

 

Handhaving

De Inspectie Leefomgeving en Transport (hierna: ILT) ziet toe op de naleving van de verplichting van het hebben van een energielabel. Nederland heeft zich hiertoe verplicht in het Energieakkoord. Het maakt voor de ILT niet uit of u op grond van de koopovereenkomst hebt afgesproken geen label te verstrekken. Bij het leveren van een woning zonder hierbij een definitief energielabel te verstrekken, kan een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dit kan gaan om een last onder dwangsom met de verplichting om alsnog een label aan te vragen, maar er kan ook direct een boete van maximaal € 390,-- worden opgelegd.

 

Gevolgen voor u

U heeft (recent) uw woning verkocht via ons kantoor en zult deze volgend jaar in eigendom overdragen. In de koopovereenkomst is mogelijk afgesproken dat er geen energielabel wordt verstrekt. Door de nieuwe regelgeving loopt u als verkoper het risico op een sanctie van maximaal € 390,--.

 

Begin 2015 ontvangt elke woningeigenaar een voorlopig energielabel van de overheid. U kunt dit voorlopige energielabel nu al inzien op de website http://energielabel-checker.rvo.nl. Het voorlopige label heeft echter geen formele status, u zult het dus eerst definitief moeten maken om aan uw verplichting te kunnen voldoen!

 

U kunt dit doen door vanaf 1 januari 2015:

-Inloggen met DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl;

-Woninggegevens aanpassen (max. 10 vragen over energetische maatregelen);

-Bewijs uploaden (zoals aankoopdocumenten, foto’s);

-Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren/ valideren;

-Aanvraag versturen.

 

Voor verdere vragen of voor het aanvragen van een EnergieLabel vult u het Contactformulier op deze site in, dan nemen wij z.s.m contact met u op.

 

 

Energieleverende woning 'Om de Weede' Hasselt

Zwartewaterland. Een combinatie van maatregelen die de familie Schaap Ten Klooster heeft getroffen maakt het mogelijk dat deze woning energie levert. Daarnaast is het eigen gedrag in de woning natuurlijk bepalend.

Op zaterdag 15 juni 2013 is de woning te bekijken tijdens het open huis van 11.00-15.00 uur.

De eigenaren wilden graag een woning met een plat dak en veel licht. Nadeel van een dergelijke woning is dat het in de zomer binnen erg warm kan worden. Een airconditioninginstallatie vraagt veel energie. Daarom gingen zij op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. Een warmtepomp biedt de mogelijkheid om op milieuvriendelijke wijze toch te kunnen koelen. Daarnaast zijn er in de woning een aantal andere maatregelen genomen die noemenswaardige rendementen leverden.

Zo is er naast zonnepanelen ook een zonneboiler met collectoren geplaatst en is de mechanische ventilatie veranderd in een mechanische ventilatie die CO2 meet. De ventilatie staat niet continu aan, maar slaat aan als het CO2-gehalte in huis te hoog wordt. Vanzelfsprekend hebben de eigenaren gekozen voor HR++ -glas en afdoende isolatie. Door het plaatsen van een zonneboiler dichtbij de keuken, beschikken zij snel over warm water. De verwachting is dat de investering na 15-18 jaar terugverdiend is.

Duurzaam Thuis

Een energiezuinig, comfortabel huis verhoogt uw woongenot. Bovendien is het gunstig voor een lagere energienota,verhoogt het de waarde van uw woning en het is goed voor het milieu. De gemeente stimuleert particuliere woningeigenaren om zuinig met energie om te gaan door de woning te isoleren of door zelf energie op te wekken.

De volledige beschrijving van de mogelijkheden kunt u vinden op onze website www.duurzaamdsz.nl.

Vragen kunt u stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 038-3853000. Ook kunt u zich melden bij het Energieloket in het gemeentehuis zij kunnen u helpen bij uw vragen.

 

http://www.youtube.com/watch?v=lSzRGXqlZv0

http://www.youtube.com/watch?v=3KtPUee8UBs

http://www.youtube.com/watch?v=Fa94Fc9Vk70

Verstrekking van energielabel bij verkoop

Minister Donner voert een sluitend systeem in voor de verstrekking van een energielabel bij verkoop en nieuwe verhuur van een gebouw. Hiermee ontstaat een gelijk speelveld voor alle verkopers en verhuurders van gebouwen. Natuurlijk is het voor potentiële kopers en huurders van belang om vroegtijdig geïnformeerd te worden over het energielabel van een specifiek gebouw, opdat zij de energieprestatie van het gebouw mee kunnen wegen in hun keuze.

 

Lees meer

 

Extra informatie op het energielabel

 

Met de invoering van de herziene richtlijn zal op het energielabel worden aangegeven waar de ontvanger van het label meer informatie kan krijgen over energiebesparing, met name over de kosteneffectiviteit van de geadviseerde maatregelen op het gebied van energiebesparing of toepassing van duurzame energie.

 

Lees meer

 

Vermelding labelklasse in advertenties

 

Met de invoering van de herziene richtlijn moet degene die een gebouw te koop of te huur aanbiedt waarvoor een energielabel afgegeven is, de labelklasse daarvan vermelden in advertenties in commerciële media. Dat kan de waarde en de verkoop of verhuur van het gebouw ten goede komen.

Lees meer

 

 

 

 

Een duurzaamheidslening voor energiebesparende maatregelen

 

 

Duurzaam (t)huis Zwartewaterland

 

Particuliere woningeigenaren in Zwartewaterland kunnen een duurzaamheidslening aanvragen om hiermee energiebesparende en duurzame maatregelen in de eigen woning te financieren. Deze lening kan ingezet worden voor bijvoorbeeld isolatie, een HR-ketel of zonnepanelen. De hoogte van de lening varieert tussen € 2.500,- en € 15.000,-. De gemeente Zwartewaterland en de provincie Overijssel staan garant voor deze lening. Duurzaam (t)huis richt zich op alle woningen ouder dan 1 jaar.

 

 

 

 

De duurzaamheidslening is één van de maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. “De ambitie is om het energieverbruik te verlagen en daarmee de energiekosten voor de bewoners naar beneden te brengen,” aldus wethouder Wolbert Meijer. “Wij willen woningeigenaren in de gemeente stimuleren om energiebesparende maatregelen aan hun woning te treffen. Deze maatregelen kosten geld en daarom is de duurzaamheidslening in het leven geroepen.”

 

Pilot

In een aantal wijken start begin volgend jaar een pilot. De wijken die hieraan meedoen zijn Binnenlanden oost in Genemuiden, de Kraggewijk in Zwartsluis en de Nadorst in Hasselt. In deze wijken heeft het particuliere woningbezit de overhand. Daarnaast zijn de wijken gerealiseerd in de jaren ’70 en ’80. De gemeente wil deze plannen realiseren met behulp van het lokale bedrijfsleven en is hierover met het bedrijfsleven in gesprek.

 

Op www.zwartewaterland.nl staat meer informatie over energiebesparing en op welke wijze een Duurzaamheidslening aangevraagd kan worden.

 

De gemeenteraad heeft op 14 april besloten om meer in te zetten op duurzaamheid. De duurzaamheidnotitie 2011-2015 beschrijft de inzet op dit gebied. Voor het treffen van energiemaatregelen in de bestaande bouw is een positief besluit genomen over het project Duurzaam (t)huis Zwartewaterland. Op 28 april is het beleid en de verordening hiervoor vastgesteld.

 

 

 

 

 

 

 

Bijna eenderde corporatiewoningen onzuinig

AMSTERDAM - Ruim dertig procent van de sociale huurwoningen in Nederland heeft een energielabel E of lager. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Aedes, waar de website EnergieVastgoed.nl vrijdag over bericht.

 

Aedes heeft tijdens een halfjaarlijkse rapportage de labels van 1,2 miljoen woningen in kaart gebracht. In totaal zijn er in Nederland 2,4 miljoen sociale huurwoningen.

 

BRON: www.nu.nl